KRO-NCRV

Omschrijving

Reporter Radio is een radioprogramma van KRO-NCRV dat wordt uitgezonden op zondagavond op NPO Radio 1. Het is, samen met Argos, het enige onderzoeksjournalistieke programma op de zender.

  • Opdrachtgever: KRO-NCRV | Reporter Radio
  • Sinds: 2019
  • Opdracht: Freelance onderzoeksjournalist

logo-reporter-radio-1-kro-ncrv-Jessica-Merkens-journalist

In samenwerking met Benjamin de Bruijn

journalist, podcaster

Topschaatsers in een financieel wak (26 mei 2019)

Analyse Het regent olympische medailles, maar schaatsers zien dat niet altijd terug in hun portemonnee. Topschaatsers zouden financieel beschermd moeten worden door regels van de overkoepelende bond, de KNSB. Maar die regels blijken zo vaag te zijn dat je er alle kanten mee op kunt.

“Er zijn misschien vijf grootverdieners, de rest is allemaal kwetsbaar”, zegt Simon Schouten. De 28-jarige langebaan- en marathonschaatser reed jarenlang onder de vleugels van Jillert Anema. Daarnaast werkt hij op zijn tulpenkwekerij, een familiebedrijf. “Het schaatsen geef ik nog een paar jaar als het zo doorgaat. Ik kan het er niet voor doen hoor”, zegt hij. De kwestie ligt gevoelig. Een andere schaatser praat eerst uitgebreid over het onderwerp, maar trekt zich een dag later terug als de schaatsploeg lucht krijgt van het interview.

Lees artikel Terugluisteren uitzending

Lees ook: Topschaatsers in financieel wak (Friesch Dagblad, 25 mei 2019)

Clafis is een van de vele sponsoren die afhaakt na de Olympische Spelen van PyeongChang. Het ingenieursbureau heeft de ploeg van succescoach Jillert Anema vier jaar gesteund, maar de onderhandelingen lopen stroef en uiteindelijk worden de contracten tussen directeur Bert Jonker en de schaatsers collectief verscheurd. Wat is er precies gebeurd?

“Je zit machteloos aan tafel want je wil zo graag schaatsen. Ik heb thuis ook wel gesprekken gehad. Voor welk bedrag kan ik eigenlijk nog doorgaan?”, vertelt een schaatser, terugkijkend op de onderhandelingen met schaatsteam Clafis.

Lees artikel (online)Lees artikel (pdf)
Logo-Fonds-BJP-Jessica-Merkens-journalist

Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten

Deze publicatie is tot stand gekomen met steun van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.