de Volkskrant

Omschrijving

De Volkskrant (opgericht in 1919) is een Nederlands dagblad dat samen met Trouw en NRC Handelsblad wordt gezien als kwaliteitskrant. De Volkskrant is ook online te vinden.

  • Opdrachtgever: de Volkskrant
  • Sinds: 2018
  • Opdracht: Freelance journalist

De Volkskrant Jessica Merkens machtsmisbruik vrouwenwielrennen

Hoe het UCI het machtsmisbruik van teammanager Thomas Campana in de doofpot stopte en meer misstanden binnen het vrouwenwielrennen (22 november 2018)

Analyse Iris Slappendel richtte vorig jaar na haar wielercarrière The Cyclists’ Alliance op, de eerste vakbond voor wielrensters. Dat werd hoog tijd, vond ze zelf, getuige ook haar slechte ervaringen bij de Zwitserse ploeg Cervélo-Bigla waar teammanager Thomas Campana een schrikbewind voerde op basis van machtsmisbruik en chantage.

Twee 19-jarige rensters mogen geen koolhydraten eten, omdat ze volgens hem te dik zijn. Ze mogen alleen water drinken tijdens trainingen. ‘Na drie dagen was er ééntje ziek, ze kon de rest van het kamp niet meer fietsen. Zij was een slappeling volgens hem’, zegt Slappendel.

Open artikelOpen artikel (pdf)

Impact

Het artikel bracht veel teweeg en werd op (wieler)nieuwssites door heel Europa en daarbuiten (o.a. BelgiëVerenigd Koninkrijk, Spanje, Noorwegen, Australië) gedeeld. Op de Volkskrant website was het het best gelezen artikel. Blendle vond het een ‘must read’ en lichtte het artikel uit in hun nieuwsbrief en op de homepage.

Artikel luisteren (Blendle via Soundcloud):