Waarom Martina Sablikova wilde stoppen met schaatsen

Martina Sablikova is alleenheerser op de 5 kilometer in het langebaanschaatsen. Maar ook tijdrijden op de racefiets beheerst ze als geen ander. In 2016 was ze hard op weg om zich bij een zeer select rijtje te voegen van sporters die aan zowel de Zomer- als Winterspelen meededen. Maar Rio werd één grote deceptie. Met verstrekkende gevolgen.

Foto: Huub Snoep

Voor FEMININ magazine, het tijdschrift over vrouwen profwielrennen, maakte ik in 2015 een verhaal over haar Olympische avontuur in Rio de Janeiro. “Het doel was mij te plaatsen voor de Olympische Spelen en dat is dus nu gelukt, echt ongelofelijk! Om Winter- én Zomerspelen mee te maken, dat kunnen maar weinig mensen zeggen.”, vertelde Martina Sablikova destijds.

“Ik heb er echt voor gevochten tot het einde aan toe en was er kapot van” – Martina Sablikova

Maar eenmaal in Rio volgde een grote deceptie, door een administratieve fout van de Tsjechische bond was Sablikova helemaal niet startgerechtigd. Ze was voor niets naar Rio afgereisd. Toen ik haar in het najaar van 2016 sprak voor schaatsen.nl, vertelde Sablikova me dat ze daarna in een put was beland.  “Ik heb er echt voor gevochten tot het einde aan toe en was er kapot van”, aldus de tengere Tsjechische. Ze overwoog zelfs om te stoppen met schaatsen. Dit artikel werd in aanloop naar het EK allround geplaatst op  schaatsen.nl en daarna overgenomen door onder andere NU.nl.

FEMININ magazine Martina Sablikova (PDF)

Scroll naar boven