Ted-Jan Bloemen schaatsen.nl speedskating Jessica Merkens Journalist Huub Snoep

Hoe Ted-Jan Bloemen in Canada uitgroeide tot Sven Kramers grootste nachtmerrie

Op de vooravond van de wereldbeker in Heerenveen interviewde ik de NederCanadees Ted-Jan Bloemen en zijn even zo NederCanadese coach Bart Schouten over dit spannende olympische seizoen. De grootste angstgegner van Sven Kramer komt dit jaar namelijk niet uit eigen land (Jillert Anema’s mannen Jorrit Bergsma en Erik-Jan Kooiman reden een matig voorseizoen), maar uit Canada.

Foto: Huub Snoep

In de lobby van hotel Wolvega vertelde Ted-Jan Bloemen dat er, mits alles gaat zoals plan, niemand in Pyeongchang sneller gaat rijden. De schaatser was de relaxtheid zelve en maakte tussendoor grapjes met zijn coach. Vooral toen ik ze confronteerde met het feit dat Canada nog nooit een olympische medaille haalde op de 5 of 10 kilometer. Nou ja, nooit, in Lake Placid in 1932. Maar zoals Bart benoemde, was dat een ‘pack start’. Met zijn allen tegelijk in plaats van alleen tegen de klok.

Bart: “Het is nooit eerder gelukt, dus het zal toch wel niet lukken.”
Ted-Jan: “Een hopeloze situatie! Waar ben ik aan begonnen?”

Dat zijn zelfvertrouwen gegrond is bewees Ted-Jan een week geleden in Salt Lake City. Op de snelle hooglandbaan reed Ted-Jan naar een nieuwe mondiale toptijd op de 5 kilometer. In 2015 pakte hij al het wereldrecord op de 10 kilometer van Sven Kramer af.

Hoe Ted-Jan Bloemen dat deed?

Door als een machine rondjes in de 28 seconden te rijden:

“Als Sven hier was geweest, denk ik dat ik hem eraf had gereden”, liet Ted-Jan Bloemen na afloop optekenen. “Ik ben gewoon heel erg goed op dit moment.” Een paar uur later vermorzelde hij met krachtige gebaren het plexiglas wereldrecord van Sven Kramer. Het hing al meer dan tien jaar in de Oval.

Hij mag dan met één – nul voor staan dit seizoen, maar de Canadees won nog nooit een rechtstreeks duel van Sven Kramer. Kramer is na drie mislukte pogingen tot op het bot getergd om eindelijk die olympische titel te pakken op de 10 kilometer. Dat het enorm spannend gaat worden in februari is duidelijk!

Lees het hele interview met Ted-Jan Bloemen en Bart Schouten op schaatsen.nl: 

Bloemen: ‘Anderen bang voor de 10 kilometer? Mooi, dan win ik wel’

Bekijk portfolio schaatsen.nl

Scroll naar boven