De Volkskrant Jessica Merkens machtsmisbruik vrouwenwielrennen

Publicatie de Volkskrant: Machtsmisbruik binnen het vrouwenwielrennen, het verhaal van Cervélo-Bigla

Vorige week, vlak voordat ik mijn schaats cocon in kroop voor de marathon vierdaagse, werd na anderhalf jaar werk mijn onderzoeksjournalistieke verhaal over machtsmisbruik binnen het vrouwenwielrennen gepubliceerd in de Volkskrant. 

In het artikel doen (ex-)wielrensters Iris Slappendel, Vera Koedooder, Carmen Small en Doris Schweizer hun verhaal over het schrikbewind van teammanager Thomas Campana van Cervélo-Bigla in 2015- 2016. Ook Annemiek van Vleuten behoorde tot de ploeg. Naar aanleiding van alle negatieve gebeurtenissen stapte Iris met nog vier andere rensters naar de Ethische Commissie van de UCI met een 35 pagina’s tellende aanklacht tegen de teammanager. Hierin werd hij onder andere werd beschuldigd van pesten, fat shaming, intimidatie en het niet uitbetalen van prijzengeld of salaris. De UCI deed vervolgens niets met de aanklacht.

Lees het artikel online op volkskrant.nl 

Bekijk de Volkskrant in mijn portfolio

Impact: Meest gelezen online en Must Read op Blendle

Het artikel bracht veel teweeg en werd op (wieler)nieuwssites door heel Europa en daarbuiten (o.a. BelgiëVerenigd Koninkrijk, Spanje, Noorwegen, Australië) gedeeld. Op de website van de Volkskrant was het artikel die dag het best gelezen artikel. Ook Blendle vond het een ‘must read’ en lichtte het artikel uit in hun nieuwsbrief en op de homepage.

 

Reacties op Twitter 

https://twitter.com/TourDeJose/status/1065528532732977152

Luisteren artikel machtsmisbruik vrouwenwielrennen (Blendle):  

https://soundcloud.com/blendle/volkskrant-misbruik-van-macht-heel-normaal-in-wielrennen-voor-vrouwen

Scroll naar boven