Marathonschaatsenutrecht Stichting Alternatieve Elfstedentocht Weissensee Jessica Merkens journalist

Waarom ik (wéér) 200 kilometer ga schaatsen

Over twee weken vertrek ik met mijn team naar de Weissensee om marathonwedstrijden te schaatsen, met als sluitstuk de Alternatieve Elfstedentocht. Deze 200 kilometerslange wedstrijd heb ik inmiddels drie keer gefinisht, met een elfde plaats als hoogste notering. Het doel is dit jaar groter…

Een onmenselijke afstand: 200 kilometer schaatsen. Ik train hier het hele jaar hard voor en ik ga tijdens die Alternatieve Elfstedentocht keihard strijden. Tot het gaatje gaan en doorstoempen op mijn tandvlees of het nou keihard sneeuwt, vriest, of -de horror- dooit. Heerlijk! De halve aardkloot zal me voor gek verklaren, maar van 200 kilometer lang schaatsen word ik echt gelukkig. Wat het voor resultaten gaat opleveren gaan we zien.

Er zijn weinig wedstrijden die qua afzien lijken op een Elfstedentocht, maar een Iron Man komt denk ik aardig in de buurt: 3.8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en als sluitstuk een hele (!) marathon hardlopen. Zelfs ik word daar een beetje bang van.

Ruben den Hartog (22), een schaatsmaatje van mij, gaat dit jaar in juli voor het eerst de Iron Man doen en hij heeft hiervoor een bijzondere motivatie: ‘Dit doe ik voor Jochem! Jochem was een van mijn beste vrienden en is op 12 januari 2016 zelf uit het leven gestapt, een dag waarop mijn wereld instortte. Jochem was depressief. Ondanks dat wij hier allemaal mee bekend waren, merkten we door zijn energie en humor hier nauwelijks iets van. Deze tragische gebeurtenis heeft mij laten zien wat een rotziekte depressie is. Het is een stoornis die erg lastig is om te begrijpen en vaak niet opvalt in je omgeving.’ 

Ruben is al maanden iedere dag keihard aan het trainen en daarnaast zamelt hij geld in voor stichting Grip op je Dip, een organisatie die jongeren met suïcidale gedachten helpt.

Of ik straks op dat Oostenrijkse meer nou goed rijd of niet, het feit dat ik enorm veel plezier uit mijn sport haal is misschien wel de grootste winst. Dat je als mens zo depressief kan zijn dat je zelfmoord als enige uitweg ziet vind ik enorm triest.

Daarom vind ik het zo bijzonder wat Ruben doet, en is hij voor mij een echte held!

Ik heb Ruben zijn actie gesteund en ik hoop dat jullie dat ook willen doen. Meer lezen over Ruben of doneren kan hier:

https://www.pifworld.com/nl/fundraisers/nHAU7iLswPo/ruben-ironman-2019

Scroll naar boven