Elfsteden Podcast Johann Olav Koss Elfstedentocht Jessica Merkens natuurijs

Elfsteden Podcast: nieuwe aflevering online! Met Noorse schaatsheld Johann Olav Koss

Foto: copyright Leeuwarder Courant

In zijn knalrode schaatspak dat slechts lichtjes zijn stevige staalkabelbenen verhulde, was Johann Olav Koss de Noorse schrik van het Nederlandse schaatsen in de jaren ’90. Hij werd de Keizer van de Olympische Spelen in Lillehammer, waar hij drie gouden medailles won.

In éérste opzicht zou je hem bijna intimiderend noemen, met zijn brede kaaklijn en 1 meter 90 grote gestalte. Maar bovenal staat de Noor óók bekend als een hele vriendelijke vent, die begaan is met het lot van zijn medemens en de planeet. En nu zit Johann Olav Koss in deze podcast. Waarom? Omdat hij ook de Elfstedentocht reed, met zijn vriend en collegaschaatser Geir Karlstad. We herbeleven hun tocht van 1997. Over kroketten in Dokkum, confettikanonnen in woonboten en één van de mooiste schaatsdagen uit het leven van Johann Olav Koss.

Ik wil Leeuwarder Courant speciaal bedanken voor het delen van de prachtige finishfoto die ik als cover mocht gebruiken.

#4 De Elfstedentocht van Johann Olav Koss

De Tocht van Johann Olav Koss is te beluisteren in je podcastapps (SpotifyApple PodcastsGoogle Podcasts) en via de webbrowser.

Deze aflevering is mede mogelijk gemaakt door Haak Chicory Equipment en Boomsma Distilleerderij.

Vond je de podcast mooi?

Help mij met het maken van nieuwe afleveringen! Dat kan door lid te worden via petje.af/elfstedenpodcast. En door de Elfsteden Podcast te volgen in je podcastapps (zoals iTunes/Apple Podcasts). Dat helpt met de vindbaarheid van de podcast. En natuurlijk door al je natuurijs liefhebbende vrienden te vertellen over deze podcast! Dankjewel.

Scroll naar boven