Hoi, ik ben Jessica. En ik schaats.

Van 2011 tot 2023 reed ik marathons in de vrouwen topdivisie. IJskoude topsport! Als marathonschaatser droom je maar van één ding: natuurijs. En natuurlijk dé mythische Elfstedentocht. Of ik die ooit ga meemaken… Ondertussen maak ik de Elfsteden Podcast en schreef ik Op eigen houtje – over de ongelooflijke verhalen van vrouwen in de Elfstedentocht (Ambo|Anthos).

Als vrouwelijke marathonschaatser heb ik ervaren hoe het voelt om onzichtbaar te zijn. Van onze 200 kilometer lange Alternatieve Elfstedentocht werd doorgaans maar 15 seconden uitgezonden door de NOS. Nu vertel ik de onbekende verhalen van vrouwen uit de (sport)geschiedenis, om ze uit de vergetelheid te halen en een podium te geven. Ik schreef Op eigen houtje en geef lezingen over emancipatie in de (schaats)sport. Met schaatsclinics deel ik mijn passie en kennis voor schaatsen. 

Ik ben nieuwsgierig en empathisch. M’n lange adem en wetenschappelijke onderzoeksachtergrond zet ik in voor diepgravende verhalen, voor o.a. de Volkskrant en Reporter Radio (KRO*NCRV).

Ook maak ik podcasts en verhalen voor bedrijven en organisaties. Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Neem contact met mij op.

Jessica Merkens

Fotograaf: Dirk Jan van Dijk
1996: schaatsen op de Kromme Rijn
Op eigen houtje |
BESTELLEN
Scroll naar boven