Onderzoek Reporter Radio: Kansspelautoriteit machteloos tegen gokelementen FIFA

Afgelopen zondag werd ons onderzoek naar illegale verrassingspakketjes in voetbalgame FIFA uitgezonden bij Reporter Radio op NPO Radio 1. De pakketjes leggen gameproducent EA geen windeieren, ze verdienden er de afgelopen zes jaar meer dan 6 miljard euro mee. Ondertussen liggen gok- en gameverslaving voor minderjarigen op de loer.

FIFA Ultimate Team pakketjes

In FIFA Ultimate Team kopen spelers verrassingspakketjes met voetballers (zoals Pokémonkaarten) om daarmee een zo sterk mogelijk team samen te stellen. De kans dat je een topper als Christiano Ronaldo treft is natuurlijk klein. Voor gamegigant EA is het een gouden verdienmodel, ze haalden er dit jaar een recordomzet van 1,5 miljard mee. Minderjarige gamers geven zo duizenden euro’s per jaar uit aan het spel. En gok- en gameverslaving liggen op de loer. De Kansspelautoriteit is tegen de pakketjes, maar optreden tegen een internationaal miljardenconcern blijkt ingewikkeld.

professioneel esporters

Voor de reportage spraken we onder andere met (ex-)professionele esporters Dani Visser (AZ) en Paskie Rokus (voorheen Vitesse) die in de Nederlandse eDivisie, de digitale variant van de Eredivisie, uitkomen. Zij zijn het zat zoveel geld kwijt te zijn aan FIFA. Ook spraken we met een 18-jarige ex- gamer die door de pakketjes verslaafd raakte aan FIFA. Hij speelde soms in drie dagen 36 uur FIFA. Bij jongerenkliniek Yes We Can zien ze dat het aantal gameverslaafden groeit. Zij denken dat dit ook komt door verslavingsgevoelige elementen in games, zoals de pakketjes.

Onder andere RTL Nieuws en Radar (AVRO-Tros) berichtten over ons onderzoek. Ook het Verenigd Koninkrijk zoekt naar mogelijkheden de pakketjes te verbieden, werd zondag bekend.

Beluister de reportage op NPO Radio 1 hier terug.

Of lees het artikel dat ik erover schreef voor Small Stream Media.

Bekijk Reporter Radio in mijn portfolio

Scroll naar boven