Hoi, ik ben Jessica. En ik schaats.

Van 2011 tot 2023 reed ik marathons in de vrouwen topdivisie. IJskoude topsport! Als marathonschaatser droom je maar van één ding: natuurijs. En natuurlijk dé mythische Elfstedentocht. Of ik die ooit ga meemaken… Ondertussen maak ik de Elfsteden Podcast en schreef ik Op eigen houtje – over de ongelooflijke verhalen van vrouwen in de Elfstedentocht (Ambo|Anthos, 2023).

Na meer dan tien jaar lang rondjes schaatsen in het peloton kwam ik erachter dat ik maar weinig wist over mijn voorgangsters. De legendes Evert van Benthem, Henk Angenent en Reinier Paping kende ik wel, maar waarom wist ik geen vrouwelijke Elfsteden winnaressen op te noemen? En waar kwam mijn fascinatie met schaatsen en natuurijs überhaupt vandaan? Dat onderzoek resulteerde in Op eigen houtje, een bloemlezing over heldinnen uit de Elfstedentocht. Een echt jongensboek, maar dan met meiden. Om het grote publiek kennis te laten maken met Jikke Gaastra, Sjoerdtsje Faber, Lenie van der Hoorn en vele anderen. En dat werkte! Op eigen houtje kreeg veel media-aandacht en NRC gaf Op eigen houtje maarliefst vier ballen!

Daarnaast schrijf ik als freelance sport- en onderzoeksjournalist voor onder andere Trouw, de Volkskrant, en Reporter Radio (KRO-NCRV), met name over schaatsen en wielrennen. En voor Engelstalige media. Ik ben nieuwsgierig in mensen en ga graag de diepte in. Wat schuilt er achter de sportprestaties? M’n lange adem en wetenschappelijke onderzoeksachtergrond zet ik in voor onderzoeksjournalistieke verhalen. Waarom zijn dingen zoals ze zijn?

Ook maak ik podcasts en verhalen voor bedrijven en organisaties. Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Neem contact met mij op.

Jessica Merkens

Jessica Merkens sportjournalist schaatsen Dirk Jan van Dijk
Fotograaf: Dirk Jan van Dijk

Nieuws

Bestel boek ‘Op eigen houtje’ over vrouwen in de Elfstedentocht

Op 11 januari verscheen mijn boek Op eigen houtje over de ongelooflijke verhalen van vrouwen in de Elfstedentocht.

Je kan het boek hier bestellen

**** NRC: ‘Een onthullend boek belicht de prestaties van vrouwen in de tocht, en onderzoekt hoe zij werden behandeld’

Op eigen houtje is een pareltje onder de sportbiografieën’ – Biografieportaal.nl

Bestel Op eigen houtje
Jessica Merkens boek op eigen houtje vrouwen elfstedentocht web
Scroll naar boven