INTERVIEW ‘Trainen om als pelotonvulling mee te draaien, wil ik niet’ (ADUN, 4 maart 2023)

Haar vader Hans zette Jessica Merkens als vijfjarig peutertje op het ijs. Volgende week zaterdag stapt de Utrechtse er na 351 marathons af. ,,De motivatie om alles te geven is weg.”

Lees meer onlineLees meer (pdf)

INTERVIEW ‘Hij was bevlogen’ ( Onderwijsblad | Algemene Onderwijsbond, maart 2023)

Jessica Merkens (31) is marathonschaatser. Haar favoriete leraar is muziekdocent meneer Belderbos van het Revius Lyceum in Doorn. ‘Meneer Belderbos was zo bevlogen. Hij moedigde ons aan dingen uit te proberen. Zijn lessen leken niet op een les. Ze waren nooit strak. Dat paste bij mij. Ik houd niet van hiërarchische of strakke structuren’

Lees meer

RECENSIE Jessica Merkens gaat op zoek naar vergeten schaatsheldinnen (Trouw, 21 januari 2023)

De 22-jarige Trijntje Pieters deed in 1805 mee aan een ‘vrouwen rydpartij’ in Leeuwarden. Kleurrijk beschrijft Merkens hoe de kranten na afloop schande spraken van de dames die over het ijs ‘klauwden’ en door de strijd genoopt waren ‘alle de bovenkleederen af te leggen, waarbij alle bevalligheid van het lichaam zich gansch ongunstig vertoonde’.

Lees meer onlineLees meer (jpg)

INTERVIEW Jessica (31) schrijft boek over vrouwen en de Elfstedentocht: ‘Ze doen al sinds 1912 mee’ (LINDA. 17 januari 2023)

Door haar boek hoopt ze dat meer mensen de verhalen van schaatssters als Sytske Straatsma en Lenie van der Hoorn leren kennen. “Het is een eerbetoon aan hun prestaties”, zegt Jessica, “maar ik hoop ook te laten zien wat een strijd het was om als vrouw de vrijheid te hebben om te doen wat je het liefste doet.”

Lees meer

INTERVIEW Met Betty en Wim Westerveld te gast bij Tijd voor MAX (Omroep MAX | NPO 1, 17 januari 2023)

Jessica Merkens schreef het boek ‘Op eigen houtje’, waarin ongelooflijke verhalen te lezen zijn over vrouwen in de Elfstedentocht. Betty Westerveld reed de Elfstedentocht drie keer. Haar man Wim Westerveld reed de tocht in 1963.

Bekijk item

INTERVIEW Vrouwen die meededen aan de Elfstedentocht: ‘Blijven zeuren voor een startnummer’ (Radio M | RTV Utrecht, 13 januari 2023)

Bij haar eigen schaatsvereniging kwam Merkens Betty Westerveld tegen, die tweemaal de tweede plaats veroverde bij haar tochten. “Ik kende haar helemaal niet,” zegt Merkens over de ontmoeting. “Toen kreeg ik te horen wat voor strijd zij heeft moeten leveren om überhaupt dat startnummer te krijgen,” vertelt Merkens. “Ze heeft heel veel moeten zeuren.”

Beluister item

RECENSIE ‘Op eigen houtje is een pareltje onder de sportbiografieën’ (biografieportaal.nl, 12 januari 2023)

Op eigen houtje is een meeslepende en bij tijd en wijle ontroerende geschiedenis over vrouwenschaatsen als duursport geworden. Bovenal is het een goed geschreven boek. Wil je je als auteur uitstapjes kunnen veroorloven als  de sportverslaggeving van het Leeuwarder Nieuwsblad of de betekenis van ‘voor spek en bonen’ in de sport, dan vraagt dat om een goed doordachte compositie– en die levert Merkens. Stilistisch weet ze de lezer keer op keer te verrassen. Dit is toch een prachtzin?

“Soms voel je ineens dat alles klopt, alsof elk vezeltje in je lijf besluit tegelijkertijd mee te doen met wat je in je hoofd had bedacht. Elke spieraanspanning heeft een functie, elke afzet is precies goed ingezet. Je glíjdt”

Ik begreep opeens wat schaatsen inhoudt. En glíjden.
Op eigen houtje is een pareltje onder de sportbiografieën.

Lees meer

REPORTAGE Een jongensboek over de Elfstedentocht, maar dan met vrouwen. Schrijfster Jessica Merkens bundelde verhalen van vrouwen die de Tocht der tochten hebben gereden (Friesch Dagblad, 12 januari 2023)

Sinds november vorig jaar hebben de eerst gefinishte vrouwen van de Elfstedentocht een plekje op de sokkel van De Elfstedenrijder in Leeuwarden. Nu is hun verhaal ook te lezen in het boek Op eigen houtje van Jessica Merkens.

Lees meer

REPORTAGE Vrouwen mochten pas na ‘flink wat praten’ wedstrijdrijden tijdens Elfstedentocht (Omrop Fryslân, 11 januari 2023)

Merkens presenteerde haar boek Op eigen houtje in cultuur-historisch centrum De Tiid in Bolsward. Dat deed ze woensdag, op de zogenaamde Dag van de Elfstedentocht.
Bekijk item

INTERVIEW Met Betty te gast bij NOS Langs de Lijn en Omstreken over Op eigen houtje (NOS | NPO Radio 1, 10 januari 2022)

Iedereen die het zag weet nog hoe de man heette die in 1985 de Elfstedentocht won, en vaak ook nog wie tweede werd. Maar de finishreportage over wie er eerste en tweede werden bij de vrouwen die dat jaar voor het eerst met de wedstrijdrijders mochten meerijden, die bestaat niet. Betty Westerveld werd tweede bij de vrouwen in dat jaar, en  journalist en marathonschaatser Jessica Merkens schreef een boek over de vrouwen in de Elfstedentocht, getiteld Op Eigen Houtje. Ze vertellen erover in Langs de Lijn en Omstreken.

Bekijk item

INTERVIEW Vrouwen in de Elfstedentocht in de schijnwerpers dankzij boek van Jessica Merkens: ‘De vrouwen zijn altijd onderbelicht gebleven. Ik vond dat het anders moest. Wie waren zij?’ (Leeuwarder Courant, 10 januari 2023)

Recht doen aan de rol van vrouwen in de Elfstedentocht. Dat was het doel van marathonschaatsster en journalist Jessica Merkens (31) bij het schrijven van Op eigen houtje. Ze presenteert haar boek woensdag op de ‘Dag van de Elfstedentocht’ in Bolsward.

Lees het artikel

****

RECENSIE De Elfstedentocht als volksfeest? Vele decennia alleen voor mannen (NRC, 10 januari 2022)

Pas vanaf 1985 mochten vrouwen deelnemen aan de Elfstedentocht. Daarvóór reden ze als toerrijder mee. Een onthullend boek belicht de prestaties van vrouwen in de tocht, en onderzoekt hoe zij werden behandeld. “Een smakeloze kermisattractie.”

Lees meer onlineLees meer (pdf)

INTERVIEW Geen faam voor schaatsheldinnen (De Telegraaf, 9 januari 2022)

Vrouwen in de Elfstedentocht? Welnee, dat kunnen ze helemaal niet aan. En wat moet dat wel niet met de vruchtbaarheid doen? Het klinkt als een prehistorische opvatting, maar het is nog geen veertig jaar geleden dat vrouwen voor het eerst met de competitie mochten meedoen. Marathonschaatser en onderzoeksjournalist Jessica Merkens (31) dook de geschiedenis in en schreef de verhalen op van pionierende schaatsheldinnen.

Lees meer

INTERVIEW Met Betty en Wim te gast bij Spijkers met Koppen over Op eigen houtje (BNNVARA | NPO Radio 2, 7 januari 2022)

Journalist Jessica Merkens schreef het boek ‘Op Eigen Houtje’, over de vrouwen in de Elfstedentocht.

Bekijk item

INTERVIEW De MAX! Over Elfsteden Podcast en de Hel van ’63 (Omroep MAX |NPO Radio 5, 17 januari 2022)

Morgen is het 79 jaar geleden dat Reinier Paping de Elfstedentocht van 1963 won. Ook Klaas Schaap en Stien Kaiser reden deze barre tocht. Jessica interviewde ze voor de Elfsteden Podcast. Wat maakte deze schaatsers tot zulke bikkels? En waar komt die Elfstedentocht fascinatie van schaatser Jessica vandaan?

Beluister item
04112021 BVSC Radio 1 Elfsteden Podcast Jessica Merkens

INTERVIEW B.V.S.C. over de Elfsteden Podcast (BNNVARA | NPO Radio 1, 4 november 2021)

Het is buiten guur en grijs, het kwik daalt langzamerhand en dan worden de schaatsen alweer geslepen. Marathonschaatser Jessica Merkens gaat nog net een stapje verder, die is het hele jaar in de ban van de tocht der tochten. Ze maakt namelijk de Elfsteden Podcast en e schrijft ook nog eens een boek over die Elfstedentocht. Hoog tijd dus om Jessica eens uit te nodigen in de studio van B.V.S.C.

Bekijk item

INTERVIEW Schaatsster Jessica maakt podcasts en boek over Elfstedentocht: ‘Ach, die vrouwen halen de finish toch niet’ (AD Utrecht, 24 oktober 2021)

Ze mocht gisteren eindelijk weer aan de bak in de topcompetitie van het marathonschaatsen. Maar wat zou Jessica Merkens uit Utrecht graag het ‘it giet oan’ als startschot van de Elfstedentocht willen horen. ,,Dat is een soort Olympische Spelen 3.0 voor een marathonschaatser.”

Lees meer

INTERVIEW Sportjournalisten terug langs de lijn? Jessica Merkens vertelt over haar ervaringen (Vrouweninsport.nl, 27 november 2020)

2020 had een prachtig sportjaar moeten worden, met onder andere de Olympische Spelen in de zomer. Maar het coronavirus gooide de afgelopen periode roet in het eten.

Deze week sprak ik met Jessica Merkens, freelance (sport)journalist- en onderzoeksjournalist. Daarnaast is ze actief als marathonschaatser. Hoewel haar wedstrijden uit de kalender verdwenen, heeft ze het op werkgebied nog altijd druk.

Lees meer
Scroll naar boven