Enthousiast publiek bij lezing Fries Scheepvaartmuseum

Donderdagavond vertelde ik bij het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek een uur lang over Op eigen houtje en de geschiedenis van vrouwen in de Elfstedentocht. Een enthousiast gezelschap van 100 man luisterde aandachtig naar het verhaal van de Elfstedenvrouwen, waaronder die van Jikke Gaastra.

Jikke reed als eerste vrouw mee in de Elfstedentocht van 1912. De Friese doorlopers waarop zij schaatste zijn te zien in het Scheepvaartmuseum. Net als de zilveren tabakspot die Lenie van der Hoorn in 1985 pardoes kreeg uitgereikt voor haar overwinning. Voor de gelegenheid had het museum de tabakspot en de prijs voor de toekomstige winnares van de Elfstedentocht in een glazen vitrine gezet. Na afloop konden de aanwezigen persoonlijk gesigneerde exemplaren van Op eigen houtje kopen.

“Tijdens haar lezing in het Fries Scheepvaart Museum nam Jessica haar publiek op enthousiaste en toegankelijke wijze mee in de verhalen van de vrouwen in de Elfstedentocht. Het is goed dat zij dit stuk vrouwengeschiedenis aan het licht brengt. Dat ze het rechtstreeks kon koppelen aan onze collectie, maakt dat de objecten voortaan nog meer tot de verbeelding spreken.”


Hester Postma – Directeur Fries Scheepvaart Museum
Scroll naar boven